top of page
Search
  • akcijanjestefan

Brendiranje tela

Updated: Sep 16, 2021

Da li u težnji da budemo lepši propuštamo da budemo srećniji i kakva je veza između gluteusa i srca?Naleteo sam na vest koja je, između ostalog, skrojena od izjava u kojima 38-godišnja američka atletičarka priznaje da je nevina. Rekonstrukcija slučaja, otprilike: u prvi mah je, parafraziram, htela da se „sačuva“ za onog kome će se zakleti na večnu ljubav, onda se presačuvala, pa iz tog šatora, docnije, nije umela da izađe, a u šator niko nije hteo da uđe.

Amerikanka je zgodna, puca koliko je zgodna, što potvrđuju fotografije s njenog instagram profila. Tim fotografijama je vest bila dodatno oplemenjena. Možda bi se, u stvari, moglo reći da je vest naletela na mene a ne ja na nju, ali nevažno sad.

Ispod te, nizale su se vesti koje se odnose na Ivanu Španović. Sve je to povezano, ako pitate Gugl. Je l atletika? Jeste. Dovoljno. Ključna reč generiše teme. Algoritam je osmislio, pretpostavljam, mladić koji ulicom šeta s odvezanim pertlama, broji pločnike što gazi i kad uđe u salon automobila da pazari novog „Volvo-a“ za živ keš, prodavac ga gleda s podsmehom misleći da im je u radnju ušao čudak. Nije čudak nego programer koji ume da barata kodom. To je danas potrebno i traženo skoro koliko i majstor koji u fabrici šrafi šraf, lane. Nego, pustimo sad svet…

Ivana Španović pokazuje vežbe za trbušnjake, a mi treba da pogledamo, što da ne pogledamo, pogledao sam. Svesna svoje snage, novca koji zarađuje od sponzora i treninga koji mora pa mora da (u)radi, snimila je kako to izgleda. Konkretno, otkrila je kojim pokretima oblikuje i jača svoj trbušni zid. Gugl je presrećan, a mladić što kupuje „Volvo“ nije ni svestan šta je uradio. Za Ivanu ne znam, zgodna je ceo život i to vrlo dobro zna.


“Da bi se napravila kajgana, prvo treba da se razbije jaje. Ne bi valjalo da sve naše spoznaje nastaju na Guglu…”

U gimnaziji je bila jedna Tijana. Tijana atletičarka, tako smo je zvali. Stvarno je trenirala atletiku: tad još uvek nije bilo sagrađeno naselje „Belvil“ na Novom Beogradu, pa kada bi neko imao nadimak atletičar, to je polazilo od toga što se uistinu bavio tim sportom, a ne zbog činjenice da ispred zgrade ima mini atletsku stazu.

Tijana je bila najzgodnija devojka u školi, bez premca. Nije, ako bolje razmislim, ni imala konkurenciju. Ne zato što nijedna druga vršnjakinja nije bila zgodna, nego, jednostavno, to nije bilo popularno, da tako kažem. Devojčice su se u to vreme mogle pohvaliti sportskom građom samo ako se baš bave sportom. Govorim o početku dvehiljaditih, dobu bez instagrama i prečica do idealnog. Nije bilo ni na mapi da svi budemo zgodni.

Imam još nešto da dodam o zgodnoj T: Kada se pojavi na „Tašmajdan“ bazenu, muška ekipa bude kao posle vutre - prvo vrišti, a onda svi ćute. Što bi rekao moj kolega - njena pozadina danas bi s punim pravom mogla da poseduje vlastiti tviter nalog. Bila je izuzetak, definitivno.

Bila je izuzetak u bar još jednoj stvari, najmanje – nije bila srećna što je najzgodnija devojka u školi. Ukratko, to je bilo breme koje nije s radošću nosila, naprotiv. Štaviše, frustrirala ju je vlastita zgodnoća, to mi danas kaže ako pokrenemo ovu temu. Sve oči uprte u nju - to joj nije prijalo.

Atletiku je batalila još sredinom gimnazije. I danas je zgodna, mišić pamti.


***


Podeliću s vama utisak koji imam: sada sve devojke poseduju zadnjicu kao da su atletičarke, bukvalno. Takav je utisak neizbežan, pogotovo ako uzmem u obzir vesti koje me nalaze. One mene, ne ja njih. Nije slučajno, naravno.

Nisam daleko od pomisli da zgodnoća više nije izuzetak, nego presek stanja. Možda se takav utisak stiče zbog onog modela dubokih farmerki koji devojke nose, znate na koji mislim. Ili je do instagrama: kućnih vežbica koje se rade 15 minuta pa nakon desetog dana kontinuiranog upražnjavanja rezultati budu očigledni. Možda svi prate i gledaju Ivanu Španović. Možda i Ivanu i njenog dečka, fitnes instruktotra, čuj mene zaluđenika – instruktora, instruktora…

I u tome ne može da bude ništa loše, mnogo zgodnih devojaka, svuda oko nas. Hajde da se fokusiram na rezultat, na odredište, zanemariću put.

Sve Tijana do Tijane. Ipak, ne bi valjalo da budu kao Amerikanka, to je onda mnogo veći problem nego ne biti zgodan. Biti uskraćen za iskustvo – to je praznina. To je rupa slična onoj koja nastaje kada se u životu preskaču koraci. Recimo, kada neko sa 35 godina otkrije opijate, pa poludi mnogo više nego da je tu rekreaciju štiklirao s 25, recimo.

Da bi se napravila kajgana, prvo treba da se razbije jaje. Ne bi valjalo da sve naše spoznaje nastaju na Guglu


***


Nego, meni se tu, u pogledu na sve do jedne zgodne devojke, nije da me neko pita ali evo imam pirliku da kažem, ne dopada jedna druga stvar. Nazvaću je fabrikovanje: težnja ka istom, preslikavanje, manjak autentičnosti.

Telo je, bez obzira na to šta o ovoj temi imaju da kažu Kim Kardašijan i sestre, Hale Beri, Dženifer Lopez ili sve moguće Hadid, stvar ličnog izraza, razvitka svesti o sebi i svojim potrebama, ili je nusproizvod, napisao sam gore - atletike, recimo. Iz pomorandže se može iscediti pomorandžin sok, nijedan drugi.

Priznajem da mi nije jasna potreba ljudi da liče na neke druge, ili u ovom slučaju, devojke da ima telo kao neka druga devojka. Moj problem, znam.

Vođen činjenicom da se u anketama često nudi onaj odgovor ni jedno ni drugo, ne bih voleo da vas zasipam zaključcima, ali mogu da rezimiram, ili da zamislim određeni splet okolnosti, ilustrativno.

Atletika je, dajem sugestiju, vrhunski sport za izgradnju tela, onaj koji bi, hipotetički, možda bio prvi na listi želja za moju ćerkicu, da je imam. Svakako bi bilo po njenom, samo kažem, nemojte da vičete.

Dalje, ako bi se zapatila u atletici, to ne bi trebalo da podrazumeva grč prema životu, da se razumemo, setite se šta se desilo Amerikanki.

Ako se, s druge strane, ne bi zapatila u atletici, to ne bi trebalo da podrazumeva da joj atletičarke ne mogu biti inspiracija. Ali, bez poređenja i jurnjave za njima, molim.

Svakako ne bih voleo da previše ozbiljno shvati Gugl, to sigurno. Ako mi ne verujete, podsetiću vas na mladića koji šeta s odvezanim pertlama i broji pločnike što gazi.


(Kolumna je objavljena u prvom broju magazina Wanted, decembar, 2020.)

78 views0 comments

Comments


bottom of page