top of page
Search
  • akcijanjestefan

PABSKE PRIČE

Taj bogati pabovski društveni život je taktičan – zna se ko, kako i sa kim može da razgovara; i komšijski prisan – za nekoliko dana svi će znati vaše kršteno ime i piće koje poručujete.


Fotografija: Nemanja Jovanov; Lokacija: Pab Brod
Fotografija: Nemanja Jovanov; Lokacija: Pab Brod

To nije bio prvi put da Laki citira Jovana Dučića. „Pokaži mi redom Viteze tvog roda“, govori sebi u bradu. Sedi za polukružnim drvenim šankom u Pabu Brod. Lepljiv je i prljav od prolivenog piva. Šank, ne Laki, mada se ni za Lakija ne bi moglo reći da je princ higijene. Glava mu je blago povijena, trebalo bi iz svoje krvne slike da izbriše minimum četiri piva da je podigne. „Gde je Karađorđe tvojega naroda. Pokaži mi tvoje Termopilske klance. S tuđinskom si kamom puzio po blatu“, udara Laki po Dučiću, s vremena na vreme udari šakom o šank, ne previše snažno, više simbolično.


Šank upija Lakijeve monologe kao pintu Kalzberga koju levim laktom udari dok desnom rukom trese pepeo nakupljen na žutom Kamelu.


To nije bio prvi put da Stiven Džerar dobro prati akciju svog tima. Pojavi se u protivničkom šesnaestercu iz drugog plana, pokupi loptu, ne okleva, zategne kvadriceps i pljasne po fudbalu punom kopačkom. Lopta je u mreži protivničkog golmana. Pre toga je imala blizak susret sa prečkom. Liverpul vodi. Svi u Pabu gledaju u TV okačen na zid.


Na zidu je i sabljarka. Umesto umoljčane jelenske ili bikovske punjene glave koje su karakteristične za engleske pabove, Brod ima ribu. Tu su i zastavice i neke džidža-bidže koje vise sa šanka. Spram irskih pabova, nema previše viktorijanskih elemenata. Nema vitraža ni brušenog stakla na prozorima, ni somota na sedištima.


Ono čega ima je bogat društveni život. Taj bogati pabovski društveni život je taktičan – zna se ko, kako i sa kim može da razgovara; i komšijski prisan – za nekoliko dana svi će znati vaše kršteno ime i piće koje poručujete.


Ono čega još ima u pabu, gde god da je, jeste ideja da se jedna družina drži trpeljivosti i tolerancije kao uporišta u praznini ovog kosmosa. Levičari, densičari, ovakvi, onakvi, na jednom mestu.


Na zidu je i sabljarka. Umesto umoljčane jelenske ili bikovske punjene glave koje su karakteristične za engleske pabove, Brod ima ribu. Tu su i zastavice i neke džidža-bidže koje vise sa šanka. Spram irskih pabova, nema previše viktorijanskih elemenata. Nema vitraža ni brušenog stakla na prozorima, ni somota na sedištima

To nije bio prvi put da Laki, Srbin iz Like, citira Dučića, Srbina iz Trebinja. To nije bio prvi put da Stivi Dži, kapiten Liverpula, daje gol pod prečku za pobedu Redsa. Ali to jeste bio prvi put da točim pivo u Brodu. „Strale, ’ajde večeras da menjaš mog kolegu, ionako ovde sve znaš“, pitao me Trele. Za njega i ekipu drugara iz Jerkovića bio sam Strale, ne Stele. Jednom me neko od njih nazvao Strale i gotovo. Popilo se dosta piva…


Muški svet se gradi odozdo. Prvo si gost, pa si radnik, o gazdovanju nećemo. Muški svet kreće od nekog ćoška, od paba, iz Jerkovića ili Liverpula, slično je. Tu si Strale, iako nisi, ali za drugove jesi. Podjebavanje, da ne kažem verbalno mačevanje, treba da bude zdravo i osnaži nas. Muški svet ne kreće odozgo, s nekih nedokučivih visina ili ne daj Bože digitalnih platformi koje prikrivaju nesigurnosti.


„Ma znam ja njega, on je točio pivo u pabu“, misli neko s visine. Mogu i sad da ga natočim, samo mi recite: sa penom ili bez?

119 views0 comments

Recent Posts

See All

PRAG

MANIRI

Comments


bottom of page