top of page
Search
  • akcijanjestefan

STIDI(M) SE

Updated: Nov 5, 2021

Glas(ovi) moje struke.Ako ne gledaš stvari očima deteta, ako ne voliš sunce ni jesenje lišće, ako ne nastojiš da se igraš, a dospeo si u medije, sve čega se dotakneš biće ti sumnjivo. Počećeš da se svetiš drugima i oko sebe ćeš okupiti slične. To jedinjenje je jako opasno, ravno opasnosti kojom preti nosač aviona.


Ne ponašaj se kao da ti je u životu manjkalo. Svima nam je nešto manjkalo, ali to treba da rešavamo u svoja četiri zida. Drugi ne treba da znaju, a kamoli vide. Zli su oni koji su bili prikraćeni u ljubavi, koje družina nije volela, pa takvi stignu u tvoje redove. Oni odmah počnu da gone sve redom, jer u svemu vide aferu i lošu nameru.


Ljudi s tobom treba da požele razgovor, a ne da beže kao Ptica Trkačica od Kojota. Tvoj posao je uzbudljiv i nikada dosadan, to treba da bude tvoj ideal. Postojiš zato što je pre tebe postojao lučki boem, uvaženi građanin. Pitali su ga za mišljenje, poštovali. Gde mogu da pojedu ukusan kroasan i popiju blago sodiranu kabezu, to su ga pitali. Bio je kao mingler. Svet je činio lepšim, a ljude boljim. Bar je to pokušavao.


Imaj na umu reči jednog čuvenog: „Kada treba čoveka pohvaliti, ili ispričati o njemu lepe stvari – nemoj mnogo da se raspituješ niti proveravaš. Pohvali ga, brzo i što više. Tu pogrešiti možeš malo. Ali kada čoveka treba napasti, ocrniti, raspitaj se na sto strana, obavi sto istraživanja i sto puta mućni glavom“ (Jug Grizelj).


Ako si na mestu gde se piće ne plaća, na promociji, koktelu ili prijemu, tamo gde te konobar s ajncerom punim žestine, vina, piva i kisele vode obilazi svaka dva minuta, nemoj da piješ. Budi gospodin. Popij jedno piće ili dva ako si žedan, ali ne više od toga. U slučaju da ti se cirka, prošetaj do kafane, sedni za šank ili gde ti se već sedi, pozovi koga želiš i voliš, pa plati svoje piće i časti kafanu. Nemaš love? Okej, ništa onda, ali ne nalivaj se na promociji, ’leba ti.


Kada si na ručku s direktorima, kada poručuju mnogo više hrane nego što je čoveku potrebno, obilno jedu i sugerišu ti da isto to radiš, zahvali se i reci da nisi gladan. Budi učtiv, skoncentrisan na dogovor, ono zbog čega si tu. Posle toga idi svojim putem i jedi šta hoćeš.


„Kada treba čoveka pohvaliti, ili ispričati o njemu lepe stvari – nemoj mnogo da se raspituješ niti proveravaš. Pohvali ga, brzo i što više. Tu pogrešiti možeš malo. Ali kada čoveka treba napasti, ocrniti, raspitaj se na sto strana, obavi sto istraživanja i sto puta mućni glavom“ (Jug Grizelj)

Lepo se obuci. Lepo znači čisto, uredno i jednostavno, ne skupo. Veži pertle, nemoj da ti se jedan kraj vuče po patosu, bari ili blatu. Proveri da li ti je šnala od kaiša „u funkciji pričvršćivanja“ pantalona za kukove, ili se izmigoljila i oslonila na donji veš.Ako te neko dira, nemoj da kukaš i tražiš pomoć od udruženja. Brani se sam, kao čovek koji pripada sebi.


Ne zaboravi da budeš kavaljer, uvek i prvo, pa tek onda proceni da ili od jedne devojke možeš da dobiješ informaciju koju ti je urednik naručio. Nećeš crći ako kažeš: Ne želim to da pitam jer ne bih voleo da to mene neko pita. Ne da nećeš crći, baš ćeš se osetiti živim. Možda ćeš izgubiti posao i tričavu platu, ali ćeš dobiti krila.


Da ti kažemo i najvažije. Možeš da pojedeš žito jer je sahrana tvog zanimanja upravo završena. Što i da živi kad nema ugled. A neugledan život je ravan pogibiji. Molimo te da se ne zadržavaš dugo, jer valja i neka druga zanimanja sahraniti.


Neka ostanu oni koji veruju u život posle smrti!

124 views0 comments

Recent Posts

See All

PRAG

MANIRI

Comments


bottom of page