top of page
Search
  • akcijanjestefan

SNAGA U MIROVANJU

Vredi uložiti napor u lepo ponašanje.Finoća se kod nas često vezuje za slabost. Ako imaš lepe manire - slabašan si. Doživeli smo to sto puta u poslu. Budeš pristojan, a strana prekoputa pomisli da si naivan i da ćeš na sve pristati. Odu daleko pa budu i drski, bezobrazni, manipulativni, misleći da ih ne čitaš dobro.


Doživeli smo sto puta i da kada vratiš, da li nekim svojim načinom ili njihovim jezikom, a za to prvo debelo razmisliš je li vredno, strana prekoputa se pokunji. Što je još gore, aj da drži nadrkan stav, bilo bi doslednije.


Nije poenta da se tako điramo, ja tebi ti meni, i trošimo vreme na to. Nije nam u interesu da se pretvorimo u kakvog namćora ili zakeralo. Premladi smo da bismo bili negativni.


Šljaka ego naravno. I testosteron, znamo se ceo život. Ipak je to hormon koji bebe prvo susretnu u materici kada se određuje hoće li se razvijati u mužjaka ili ženku.


Nije lako progutati knedlu. Ali vredi uložiti napor u lepo ponašanje jer to može da nam osnaži ličnost. To može biti uporište u praznini našeg okruženja.


Držim se sledećeg: Pristojnost i snaga su na istoj strani bića. „Stalnom vežbom u ispravnim manirima čovek dovodi svaku sposobnost i svaki deo svog tela u savršen red i takav sklad sa sobom i svojom okolinom, da izražava nadmoćnost duha nad telom“, stoji u knjizi Bušido.


Ako je istina da gracioznost znači ekonomisanje snagom, onda kao logičan nastavak sledi da stalno vežbanje gracioznog držanja mora doneti rezervu snage. Lepi maniri, prema tome, znače snagu u mirovanju.


Pristojnost i snaga su na istoj strani bića

Ono što radimo u poslu ne treba svi da vole niti svima može da se dopadne. Ono što stvaramo neko drugi sigurno može bolje, može i lošije, jedino o čemu treba brinuti je da gradimo iz srca. Da smo to mi. Tada te poštuju i oni koji te ne vole.


Prijatelj svih nije ničiji prijatelj. Biram da budem prijatelj svog srca.


Lepo je kako se slažu koziji sir i smokve, grašak i nana, bundeva i vanila, kukuruz šećerac i đumbir, batat i cimet, junetina i zelena jabuka, prasetina i suvo grožđe.


Lepo je kad se živi. Roditelji su ponosni kad si dobar, drugari kad imaš lepe manire. Priđe devojka i poljubi me. Dođe pas i onjuši me, zagrli me, baci pet. Pet baci pet.

103 views0 comments

Recent Posts

See All

PRAG

MANIRI

Yorumlar


bottom of page